Тихомир Базлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в

...
Тихомир Базлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Масовите акция с арести, за които научава кьораво и сакато, не са достатъчно ефективни

Тихомир Базлов, старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Държавата стяга контрола над престъпността, битката с наркотрафика и каналджийството. Усилията излизат даже отвън границите ни – ще си сътрудничим с Турция. На по-късен стадий Министерство на вътрешните работи и прокуратурата оповестиха, че ще работят дружно и ще поставят общи старания, с цел да се борят против дрогата в учебните заведения. А от предходната седмица в страната е в ход акция " Бяло “. Това ли е директният път към реализиране на действителните резултати? Каква готовност още е нужна? Тези и други въпроси ще обсъдим в идващите минути със старшия анализатор от Центъра за проучване на демокрацията господин Тихомир Безлов. Г-н Безлов, следим готовност на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Иван Гешев регистрира сериозен триумф на акция " Бяло “, разказа Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата като " скачени съдове “. Временни ли съгласно вас ще бъдат тези дейности или силовите структури към този момент осъзнават отговорността за протичащото се в страната и не положителните оценки, които получихме през последния месец? 

Безспорно имаше напрежение сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата в предходните два служебни кабинета и държавното управление на господин Петков. Темата за отчетността на прокуратурата и за ролята на основния прокурор съгласно мен чисто политически няма да изчезне, евентуално ще стои като тематика и при идващите избори, и при идващите държавни управления. И тази тематика в действителност е може би от началото на Прехода – методът, по който е дефинирана ролята на основния прокурор в Конституцията ни. Така че там сигурно ще има политически напрежения. Доколко това пречи на противодействието на престъпността ни – несъмнено пречи, тъй като в случай че Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са в противостояние, несъмнено, че ще има проблеми, само че до каква степен може да се направи нещо свястно във връзка с опиатите, в доста връзки зависи от одобряваната оценка какво действително се случва сега. Това, което имахме предходната седмица с тази всеобща акция с доста арести, претърсвания в страната, мисля, тези всеобщи акции в годините се е видяло, че не са задоволително ефикасни. 

Защо, господин Безлов? 

На мен неколкократно ми се наложи да го изяснявам тук през седмицата. Вие, като координирате 28 регионални дирекции примерно, респективно прокурорски структури, които им подхождат, това го вършиме седмица примерно най-малко, и по тази причина всички схващат, кьораво куче, сакато, схваща, че ще има интервенция и надлежно всеки научава.

И всеки, който се занимава с тези действия, също знае.  

Да, стартира да си взима ограниченията. И в последна сметка вие какво вършиме? Обикновено имате някаква оперативна информация, работили сте, опитвали сте се да реализирате някакви хора, някакви обекти и в един миг тая масовка и вие на практика губите евентуално 50% от успеваемостта си и сигурно губите част от това, което сте го натрупали, отглеждали и така нататък Така че тези всеобщи интервенции на ниво страна по-скоро имат политически и медийни цели, а не оперативни. Обикновено вие може да имате огромни интервенции, когато да кажем избрани престъпни мрежи работят в няколко области или даже в няколко страни – да, тогава ви би трябвало съгласуваност, само че не е по този начин из цялата страна.  

Но съгласно вас не би трябвало да се оповестява, да, на необятната общност за тези неща. 

Не единствено не би трябвало да се оповестява. Оставете всичките тези масовки. Защото вие даже вътре, не приказваме да го вършиме през медиите – като започнете да го синхронизират, то се разтича. Така че това евентуално прави усещане на междинния човек, че да – работи се, нещо се прави, само че чисто оперативно не е дейно. Поне по този начин считат хората, които са на терен, които с това се занимават. Но като цяло е добре, че онази борба, която имаше през последните две години, сякаш се пробва да се прагматизира, в смисъл уповавам се да има някакво старания да се избегнат чисто политическите разлики във връзка с съответната работа. Сега явно казусът с наркоразпространението е сериозен в България. Друг проблем е фокусът върху него. Голямата тематика за мен са синтетичните опиати, метамфетамини и амфетамини и изключително там, където е обвързвано с младежи, които доста интензивно ги употребяват. Те употребяват през последните години тази дрога. Някои считат, че обстановката е извънредно пагубна. 

Да, да, по тази причина и през вчерашния ден оповестиха в действителност, че ще се съсредоточат силите върху българските деца и учебните заведения в страната. Един от целите ще бъде разпространяването на опиати там. Вярвате ли, че това може да бъде реализирано и вакуумът във взаимоотношението сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да бъде напълнен и да има триумф? 

Вие единствено с полиция, респективно прокуратура не може да борите тоя проблем.

А с какво, господин Безлов? 



Би трябвало да има някакво изпитание в учебните заведения. Между другото, също би трябвало да има някаква съгласуваност с лекуващи тези зависимости, тъй като тая тематика също отиде не знам, на пети проект несъмнено. Навремето, по времето на хероиновите епидемии в България имаше някакво изпитание да се координира. Сега явно тематиката " Хероин “ в действителност отсъства, само че имате това фактически доста съществено събитие на синтетиката, която фактически е с мащаби, които заплашват естественото действие най-общо на обществото. Така че има го тоя проблем, би трябвало да се отделят запаси и да се концентрират върху него, респективно да не се фокусираме върху една цигара, две цигари в някое университетско заведение. Има си предпочитани дроги, които основават проблеми. По света хората са приоритизирали кои опиати носят риск и кои са по-далекорискови. Ние общо взето, казусът е отчитането – какъв брой хванати за годината по съответния там член за наркоразпространение, и остарялата тематика – ловим потребителите, а не дилърите.  

А смятате ли, че сходни акции би трябвало да имат публичност? Каква е обстановката тук? 

При положителни интервенции, където фактически намирате огромни оранжерии, огромни количества опиати, огромни мрежи – да, струва си да се разяснява, тъй като това е част от процеса на понижаване на наркоразпространението. Но няма смисъл от тия показухи, както му викаха едно време на съветски, да се вършат от време на време. 

Имах поради, господин Безлов, да се афишира на общественото пространство, че стартира такава акция, сходна, а не да се разяснява като цяло. 

Предварително да се оповестява. 

Да. 

Общо взето логиката въпреки всичко е по-късно да кажете какво се е случило, а не да се постанова да се хвалите по-късно какъв брой пакетчета сте намерили. 

И още един проблем – защитата на общата граница с Турция поради мигрантския напън. Стана ясно, че ще работим в тясно съдействие с Турция. Румен Радев се срещна с Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул предходната седмица. Това се случи на фона на отхвърли на Нидерландия и Австрия да одобряват България в Шенгенското пространство поради недобра защита на границата ни. Това ли е директният път към постигането на действителните резултати, да си сътрудничим с Турция?  

Аз мисля, че казусът с Нидерландия и Австрия не е тъкмо това, че България има огромен проблем с противозаконната миграция тази година. Според мен проблемите са ненапълно вътрешни в двете страни, в смисъл вътрешнополитически. И България и Румъния в тази ситуация с Австрия станаха тематика. Имаме проблем с неприятния облик, който сме си построили през годините в Нидерландия и надлежно той се употребява в политическите противодействия там също. Така или другояче обаче, както и да си обясняваме ветото на двете страни, за всички бе очевидно това какво се случва на българо-турската особено граница и вътре в страната. Такива невиждани гонки, убити служители на реда, ранени служители на реда – такова нещо не е имало за 30 години съгласно мен и даже 2015 година, която беше рекордна, такива процеси не е имало. И Турция си има своята отговорност. Очевидно беше някъде към 2020-2021 година, че Турция изтегли свои елементи, които се занимаваха със прекъсване на мигрантските потоци към България, и към този момент някъде към края на 2020 година стартира да се усеща растежът на миграцията. 2020 година, която беше първата пандемична, 2021 година обстановката беше към този момент доста по-лоша, броят на мигрантите, публично хванатите, беше повече от 2018 и 2019 година да кажем.  

Възможно ли е Турция да ги върне тези сили още веднъж на границата? 



Ами да забележим какво ще направи. То почти се знае какво се прави в Турция, ще забележим какви са ни данните в идващите седмици на хванатите мигранти на българо-турската граница. Един от проблемите е, че няма елементарно да се ориентираме, тъй като нормално захлаждането и снеговете водят до това, че миграционният развой много се лимитира и няма да може да знаем това поради Турция ли е или просто поради обичайните цикли през зимата и лятото с миграцията. Но ще бъде забавно да се види какви ще бъдат данните идващите седмици. Сега това, което се случва с Турция, то в доста връзки не е обвързвано единствено с България, е цялостна политика на Ердоган по отношение на Европейския съюз и България единствено не може да реши казуса с Турция. Но с изключение на Турция, ние имаме и още един комшия, който е основен – Сърбия. Въпросът е Сърбия какви запаси ще отдели, тъй като когато стартира да се лимитира миграцията след 2016 година, изключително 2016 година, Сърбия стартира да отделя значими запаси и фактически затрудни излизането от България. Това надлежно пък води до проблем по цялата верига, тъй като в случай че вие мъчно преминавате през една страна и мъчно я напускате, надлежно предпочитате да не минавате през нея.  

Да, да вземем образец тогава от Сърбия?

Ами със Сърбия би трябвало да се разберем. Това, което направи Сърбия, е, че понижи напъните си на нашите граници. Освен това Сърбия другото, което направи, е, че си отвори директното влизане през летищата на рискови страни. И както виждате, полемиката, която тече в Европейския съюз – че доста от противозаконните мигранти кацат в Турция и минават през зелена граница към Западна Европа от Сърбия. В момента Сърбия анулира част от това непосредствено предоставяне на визи. Така че там също имаше някакъв напън от страна на Европейския съюз, има смяна на политиката. Но тук отново си има и нашия проблем, какво тъкмо вършим с защитата на границата, тъй като едно от нещата, една от ограниченията, които бяхме взели – прословутата ограда и оборудванията, които са за наблюдаване и за сигнализация към оградата, всичко това години наред не се вземат решение проблемите в тези уреди, има да се довършват и главният проблем е, че някакъв важен % особено от наблюдението и самата ограда са в неприятно положение, т.е. би трябвало да се отделят запаси да се поддържа. Разбира се, проблеми със състава на " Гранична полиция “, тематиката " Корупция в " Гранична полиция “. Така че има и неща, които ние би трябвало да си свършим тук. 

Благодаря ви за този диалог, господин Безлов. 

И аз благодаря.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР